Viza & Tips - sfaturi de calatorie

Un sejur aici este unul mai mult pentru relaxare si inot, nefiind recomandat in mod special impatimitilor de cumparaturi. Poti achizitiona obiecte de artizanat lucrate manual in insule: bijuterii de sidef, perle sau corali, saronguri traditionale, preturile fiind accesibile. Majoritatea resorturilor au magazine de suveniruri, iar in Male iti poti rezerva timp sa cutreieri magazinele, pentru o oferta variata de produse locale si internationale.

Viza, conditii de intrare si de sedere:

  • Nu este necesara

Pentru mai multe informatii despre calatoriile in Maldive in contextul COVID-19 accesati website-ul MAE aici.

Limba oficiala

  • Limba oficiala a tarii este: Divehi

Dhivehi este limba nationala, dar data fiind dezvoltarea turismului din ultimele decenii, se vorbesc si engleza, franceza, germana, italiana si japoneza.

Salut = As-salaam Alaikum
Ce mai faci ? = Haalu Kihineh?
Bine = Raganlhu
Da = Aan
Nu = Nooci
Nu stiu = Neynge
Ce este asta? = E ee Kaaku?
Cat costa? = Kihaa Varakah?
Ieftin = Agu heyo
Scump = Agu bodu

Vestimentatie

Religia predominanta in Maldive este cea islamica. Totusi, resorturile de pe insule sunt foarte relaxate in privinta codului de imbracaminte. In restaurante insa nu este acceptata costumatia de plaja. La fel si in alte spatii mai indepartate de plaja.

Reguli de conduita

Atunci cand vizitezi capitala Male sau alte insule ale localnicilor, iti recomandam sa te imbraci modest si sa te asiguri ca cel putin umerii si coapsele sunt acoperite.
A face plaja topless este interzis prin lege.
In Maldive, obiceiurile religioase manifestate in public ale unei alte religii in afara islamului sunt ilegale, chiar si pentru vizitatori si se sanctioneaza cu inchisoarea.
Locuitorii mananca traditional cu mana. Daca doresti sa intri in atmosfera traditionala tine cont de faptul ca este considerat un gest ofensator atingerea mancarii cu mana stanga.
Maldivienii utilizeaza salutul islamic „Assalaam Alaikum” pentru a intampina atat prietenii cat si strainii. „Shukuriyya” inseamna multumesc.
Fii constient de mediul natural delicat in care te afli. Nu atinge/culege corali.

Sfaturi financiare

MONEDA
Moneda oficiala este Rufiyaa (MVR) divizata in 100 laari. Bancnotele aflate in circulatie sunt de 5, 10, 20, 50, 100 si 500 MVR
Conversie: 1 USD=15 MVR; 1 euro= 17 MVR
BANCI & CASE DE SCHIMB VALUTAR
Iti recomandam sa ai la tine dolari americani pentru schimburile valutare; poti plati in USD la marea majoritate a magazinelor, dar vei primi restul in rufiyaa.
CARTI DE CREDIT & ATM
Cardurile acceptate in mod uzual sunt: Visa, Amex, MasterCard.
ATM-urile sunt destul de putin raspandite, cele mai multe fiind in capitala Male.
BACSISUL
Restaurantele din Male si o parte dintre resorturi adauga un procent de 10% la toate notele de plata, pentru servicii. Desi turistii nu sunt obligati sa lase bacsis, aceasta practica fiind chiar descurajata de catre guvern, ca peste tot in lume serviciile de calitate se pot rasplati in acest fel, fara ca cineva sa se simta ofensat sau sa faca diferente in calitatea servirii.
Pentru personalul hotelier poti oferi 1-5 USD/bagaj, pentru alte persoane din staff-ul resortului unde esti cazat 10-20 USD/saptamana, iar pentru serviciile de spa sau croaziera 5-10 USD/serviciu.
PRETURI
Preturile sunt destul de mari in Maldive astfel ca tariful unui meniu a-la-carte se situeaza in jurul a 50 USD/persoana, iar o sticla de 1,5 litri de apa minerala costa in jur de 3 USD avand in vedere ca aproape toate produsele sunt importate.