Paradisul infinit al nuantelor de albastru

Sri Lanka & Maldive – o combinatie perfecta!

Sri Lanka & Maldive – o combinatie perfecta!

Daca vrei sa te bucuri de cultura, istorie, dar si de plaje paradisiace, o combinatie intre Sri Lanka si Maldive este tot ce ai nevoie. 

Sri Lanka, aceasta tarisoara umbrita de masiva Indie, nu poate fi mai diferita, de la obiceiuri, oameni, mancare si templele unice atat de frumoase.

Incursiunea noastra a inceput in capitala Colombo dar, pentru ca am ajuns tarziu, a ramas sa exploram orasul la intoarcere, asa ca urmatoarea zi am plecat spre Templul de Piatra de la Dambulla. Pe drum am putut observa viata rurala a Sri Lankai si am povestit cu ghidul nostru despre cum este sa traiesti in ziua de azi in Sri Lanka, despre scoli si sistemul medical, despre costuri si imobiliare, dar si despre istoria acestei tari. 

La Dambulla am ajuns in jurul amiezei, cand soarele era deja puternic, asa ca o palarie de soare este obligatorie. Templul este construit in piatra, de aici si numele lui, si este impartit in 5 incaperi in care poti vedea peste 150 de statuete ale lui Buddha, de toate marimile, dar si picturi murale. 

De la Dambulla am plecat spre Parcul National Minnerya unde ne-am urcat in jeepuri si am pornit intr-un safari pentru a vedea elefantii. Parcul este renumit pentru populatia de elefanti, asa ca am vazut foarte multi, familii intregi cu pui de toate varstele sau masculi singuratici. Experienta este foarte interesanta, poti vedea elefantii de foarte aproape si, pentru ca sunt obisnuiti cu oamenii, este foarte sigur sa te plimbi cu jeepurile printre ei.

In urmatoarea zi am plecat spre Sigiryia si a fost cea mai asteptata dar si cea mai temuta zi din program pentru ca ne astepta urcarea pe faimoasa stanca. Am plecat dis de dimineata ca sa profitam de racoare si, odata ajunsi in sit, am vizitat partea de jos si ghidul ne-a povestit despre istoria locului si legenda care invaluie in mister stanca Sigirya. A urmat apoi urcarea pe treptele de metal, care nu a fost atat de dificila dar, ca sa iti usurezi experienta, iti recomand sa ai cu tine multa apa, sa te opresti cand simti ca este necesar si neaparat sa ai o palarie de soare pentru ca nu ai unde sa te ascunzi la umbra. Odata ajuns sus, privelistea iti taie rasuflarea si merita tot efortul.

Dupa masa am vizitat orasul antic Polonnaruwa care a fost a doua capitata a imperiului sinhalez. Situl este foarte mare si se poate vizita cu autocarul, asa cum am facut noi, oprindu-ne la cele mai importante locatii. Am vizitat aici templele in care a fost tinut dintele lui Buddha si Palatul Regal, pagoda Ran Kot Vehera care impresioneaza prin arhitectura si grandoare, dar si templul Gal Vihare sculptat in piatra in care se gasesc 3 statui imense ale lui Buddha, sculptate dintr-o singura bucata de piatra. Ziua s-a incheiat aici cu un apus spectaculos, cu rugaciuni budiste pe fundal si cu o liniste interioara pe care greu am mai gasit-o in alte parti ale lumii.

Ne-am continuat traseul catre Matale unde am vizitat gradina de condimente, un must daca vii in Sri Lanka. Am vazut atat de multe condimente pe care le folosim zi de zi exact asa cum cresc ele si am aflat de la ghidul nostru cum ajung ele de la planta sau radacina, in farfuriile noastre sa ne incante simturile. Apo am plecat catre Kandy unde am vizitat spre seara Templul Dintelui. Experienta a fost una extrem de interesata pentru ca, desi era foarte aglomerat, am putut vedea si experimenta putin din cultura locala. Aici vin oameni din toate zonele tarii pentru a se ruga si pentru a aduce ofrande, dar si pentru a vedea dintele lui Buddha despre care se spune ca este pastrat intr-o caseta in templu. Exista un intreg ritual si caseta se poate vedea doar la o anumita ora.

Urmatoare zi ne-am indreptat catre zona muntoasa a Sri Lankai si zona cu plantatiile de ceai pentru ca, asa cum bine stiti, aceasta tarisoara este renumita in lume pentru cultura ceaiului. Pe traseu ne-am oprit sa vizitam Gradina Botanica Regala Peradeniya, care este o splendoare si nu ar trebui ratata. Am vazut aici foarte multe specii de plante, copaci, flori, cactusi si chiar cateva specii rare si endemice.

Odata ajunsi in zona Nuwara Eliya, ne-am oprit la o plantatie de ceai si am avut ocazia sa vedem tot procesul prin care trece ceailul, cum se culege si cum se usuca, am aflat care sunt tipurile de ceai produse acolo si sa degustam si noi, bineinteles, din diferitele tipuri de ceai negru si verde. Am fost si pe plantatie, cu cosuletele in spate, asa cum fac culegatoarele, sa culegem si noi ceai. A fost poate cea mai frumoasa experienta din Sri Lanka, iar peisajele aici sunt superbe.

Din Nuwara Eliya ne-am intors in Colombo, de unde aveam zborul catre Maldive, dar nu inainte sa exploram putin orasul si sa vedem cele mai intersante zone, sa mai povestim cu ghidul despre istoria orasului si sa ne luam la revedere de la aceasta tara minunata.

Maldive a fost o supriza pentru mine. Cele 4 nopti au fost suficiente si am avut timp pentru relaxare la plaja, dar si pentru a explora lumea subacvatica, pentru ca Maldive este un loc renumit pentru diving si snorkeling. Intr-una din zile am facut o excursie optionala si am inotat cu pisicile de mare, o experienta unica pe care o recomand cu caldura. Restul zilelor le-am petrecut la resort, bucurandu-ne de plajele frumoase, de mancarea foarte buna si de apusuri superbe.