Paradisul infinit al nuantelor de albastru

Sri Lanka & Maldive - insulele in care timpul pare ca sta pe loc

Sri Lanka & Maldive - insulele in care timpul pare ca sta pe loc

O calatorie in Sri Lanka & Maldive imbina armonios dinamismul unul circuit in care explorezi si decoperi elemente de natura, cultura, istorie si civilizatie cu cateva zile de evadare si relaxare pe o insula exotica, cu plaje fine paradisiace brazdate de apele turcoaz ale Oceanului Indian. 

Sri Lanka este in primul rand o tara cu natura extraordinara, cu multe parcuri nationale, foarte verde si curata pentru o tara asiatica. Vegetatia, clima, cultura, istoria si, nu in ultimul rand, oamenii, deosebit de calzi si ospitalieri, care zambesc din tot sufletul, imbina experiente diferite si o fac o destinatie atractiva pentru orice tipologie de calator. 

Aventura noastra in Sri Lanka a inceput din Colombo, capitala tarii. Ca orice oras mare, Colombo ne-a intampinat cu cladiri inalte, temple si statui budiste, stradute inguste ce concureaza cu bulevardele largi, dar si cu un trafic pe masura. Am pornit apoi spre centrul tarii, ca sa descoperim cultura si istoria acestui popor. Ansamblul de temple budiste adapostite in pesteri de la Dambulla si cetatea antica Pollonaruwa sunt doar cateva dintre constructiile de-a dreptul impresionante, ridicate cu multe sute de ani in urma pe teritoriul insulei. Sigiriya ne-a pus la incercare rezistenta fizica si increderea in fortele proprii, provocandu-ne sa urcam 1200 de trepte pentru o vedere panoramica spectaculoasa. In Kandy, ne-am amestecat printre localnici si am observat cateva ritualuri ale religiei budiste atat printr-un tur al Templului Dintelui, cat si participand la spectacolul cultural. Cea mai spectaculoasa zona ramane pentru mine Nuwara Eliya. Cu cat te apropii si mai mult de centrul tarii, amestecul de nuante de verde ale plantatiilor de ceai se imbina cu munti maiestuosi si cascade. In timp ce drumul serpuieste de-a lungul dealurilor acoperite de nori si uneori de ceata, clima devine treptat racoroasa, plantatiile de ceai ofera un spectacol de culori si miscare, iar femeile imbracate in sariuri colorate culeg sarguincioase frunzele abia rasarite.

Ne-am indreptat apoi catre Insulele Maldive, aflate la mai putin de 2 ore de zbor. Daca ar fi sa rezum Maldive intr-un singur cuvant, cel mai potrivit termen este, fara indoiala, paradis: senzatia de relaxare cuprinde tot corpul, mintea se detaseaza treptat de gandurile cotidiene si incepe sa se bucure de prezent, iar peisajul este ireal de frumos. Dincolo de ce inseamna Maldive ca destinatie in sine, fiecare resort vine in intampinarea asteptarilor si ofera diferite servicii si facilitati. Resortul Adaaran Select Hudhuranfushi, la care am fost cazati noi, se adreseaza in special pasionatilor de snorkeling si surfing. Vilele situate pe plaja ofera un acces rapid la reciful de corali, iar viata marina din abundenta compenseaza lipsa unor plaje fine late, cu intrare lina in apa. Cele trei excursii incluse in pachetul All Inclusive au animat sejurul: excursia la apus ofera un cadru romantic, in nuante de rosu, portocaliu si violet, in timp ce soarele se ascunde in ocean, excursia la snorkeling te duce sa explorezi si zone mai adanci ale oceanului, iar Dolphin Cruise te face sa te bucuri ca un copil in timp ce te intrebi daca zecile de delfini prietenosi din jurul vasului sunt la fel de incantati sa te cunoasca si fac tot felul de salturi, creand un adevarat spectacol, tocmai pentru a sarbatori acel moment special alaturi de tine.

O calatorie spectaculoasa alaturi de un grup de oameni minunati, pentru ca, in final, ceea ce conteaza mai presus de destinatie si de drumul pana acolo, este compania.