Paradisul infinit al nuantelor de albastru

Sri Lanka & Maldive, circuitul care te poarta in doua lumi fascinante

Sri Lanka & Maldive, circuitul care te poarta in doua lumi fascinante

Ceea ce simt ca face un circuit cu adevarat impresionant este felul in care te face sa treci de la o emotie la alta, de la un oras plin de vestigii hinduse la o plaja in care puii de rechin te intampina la snorkeling. Este cazul circuitului Sri Lanka & Maldive, unde contrastul dintre destinatii te face sa interiorizezi mai bine farmecul si caracteristicile fiecareia.

Voi incepe cu Sri Lanka, o insula exotica in Oceanul Indian, o destinatie turistica deosebita care imbina istoria singaleza a popoarelor originare cu influentele sud indiene, budismul cu hinduismul, peisajele naturale spectaculoase cu monumente istorice fascinante. Aceasta bijuterie ascunsa a Asiei este cunoscuta pentru plajele sale aurii, templele impresionante si peisajele de munte pitoresti ce adapostesc plantatii de ceai. 

Pentru a vizita Sri Lanka este nevoie de viza, pe care o primesti la aeroport, la controlul de securitate, ca mai apoi totul sa se desfasoare facil, fara controale sau intrebari suplimentare. Dupa ce am fost preluati de la aeroport de ghidul local, ne-am indreptat spre Colombo, primul punct al calatoriei.

Colombo: poarta de intrare in Sri Lanka

Colombo este capitala executiva a Sri Lankai, capitala administrativa fiind Kotte, dar si cel mai mare oras al insulei, poarta de intrare pentru majoritatea calatorilor. Orasul este un amestec de istorie si modernitate, oferind vizitatorilor o multime de atractii. Am facut o plimbare pe faleza, fiind cazati foarte aproape, si ne-am bucurat de o noapte relaxanta la Kingsburry Hotel.

Ne-am indreptat apoi spre Templul de Piatra din Dambulla si Parcul National Minneriya, unde am avut parte de cateva ore de safari.

In Dambulla se afla Templul de Piatra, sit inclus in Patrimoniului UNESCO, construit de catre regele Walagambahu in secolul I i.e.n., unul dintre cele mai impresionante temple din Sri Lanka. Pentru a ajunge la el trebuie sa urci destul de multe scari sapate in piatra. Nu este dificil, insa pe ploaie sau soare puternic poate fi riscant. Obiectivul principal: o serie de 5 pesteri transformate in temple dedicate lui Buddha.

Polonnaruwa: orasul ruinelor regale

Polonnaruwa este un sit arheologic important si un oras vechi ce a fost capitala celei de-a doua perioade a regatului Sri Lanka. Aici am admirat temple, statui si palate bine conservate, cum ar fi Templele Gal Vihara care gazduiesc celebrele statui ale lui Buddha sculptate in stanca. De asemenea, am vizitat Palatul Regal si Complexul Vatadage, dovezi ale gloriei istorice a regatului Polonnaruwa.

Kandy: inima culturii sri lankeze

Orasul Kandy este una dintre cele mai emblematice destinatii din Sri Lanka si este renumit pentru Padurea Peradeniya, care gazduieste Gradina Botanica Regala, plina de flori exotice si copaci seculari. De asemenea, Kandy este gazda celebrului festival Perahera, care are loc in luna august, iar noi am fost mai mult decat norocosi sa ne aflam acolo, la timp, pentru festival, o procesiune anuala ce aduce in prim-plan parade impresionante cu elefanti investmantati in costume festive, dansuri traditionale si muzica. Pelerinii aduc ofrande la Templul Dintelui, un loc sfant care adaposteste o relicva importanta a lui Buddha.

Nuwara Eliya: taramul plantatiilor de ceai

Cunoscut si sub numele de "Little England," Nuwara Eliya este o statiune de munte cu arhitectura coloniala, gradini pline de flori si plantatii de ceai luxuriante. Am vizitat plantatiile si o fabrica de prelucrare a frunzelor, am reusit chiar sa surprindem procesul de culegere a frunzelor si am vorbit cu femeile care se ocupa de aceasta munca grea, epuizanta, dar care reprezinta singura sursa de venit a multor familii. Am admirat si Cascada Ramboda, dar si cartierele ce poarta amprentele perioadei de colonizare.

Maldive: locul unde relaxarea si exotismul sunt la ele acasa

A doua parte a circuitului, dupa cum spuneam si la inceput, s-a desfasurat in Maldive, destinatie cunoscuta in intreaga lume pentru plaje cu nisip alb, ape aproape transparente si flora si fauna uimitoare. 

In mijlocul acestor frumuseti naturale, Atolul North Male se evidentiaza ca una dintre cele mai cautate destinatii din Maldive, pentru ca ajungi usor din Male, cu un zbor de 15 minute sau un transfer cu barca de aproximativ 45 de minute, in functie de resortul pe care il alegi. 

Noi am fost cazati la Summer Island Maldives Resort, o optiune foarte buna pentru cupluri sau grupuri de prieteni care isi doresc o vacanta relaxanta, cu optiuni diversificate de mancare si sporturi nautice.