Paradisul infinit al nuantelor de albastru

Maldive - o clipa de nemurire

Maldive - o clipa de nemurire

Atmosfera de relaxare care m-a cuprins inca de la sosirea la resortul din Maldive s-a rasfrant in toate zilele pe care le-am petrecut acolo. Ni s-a povestit despre corali, pesti multicolori, pisici de mare si rechini mici de coral, snorkeling si scufundari. 

Am vazut pentru prima data un centru scuba diving si am vrut sa incerc si eu, bineinteles. Dupa instructajul ce se face intotdeauna inainte de prima lectie, am facut cunostinta cu instructorul, ne-a predat echipamentul, ne-a invatat unele miscari si semne pentru a ne intelege in limbajul subacvatic. Ne-a invatat cum trebuie sa ne reglam respiratia si ne-a spus ca, de obicei, respiram doar pe nas si avem o cale de acces a aerului foarte mica, deci nu trebuie sa intram in panica in apa, pentru ca vom respira pe gura oxigen pur. Dupa mici exercitii la rece, am intrat in laguna albastra pentru primele teste. Mi-am adus aminte ca, de fapt, eu nici nu stiam atunci sa inot prea bine, dar era o provocare pe care nu puteam sa nu o accept. Cu masca pe fata, am inceput sa ma scufund incet in apa sarata. Pe masura ce apa ma invaluia din toate partile, vedeam ca intr-un film la relanti cum nivelul apei ajunge tot mai aproape de fata mea... si mai aproape... impactul nu a fost cand apa a trecut de nas, ci atunci cand a inceput sa-mi treaca de ochi... respiratia a inceput sa fie mai rapida... si mai rapida... am simtit un gol in stomac si ma intrebam ce mi-o fi trebuit... Dar mi-am amintit brusc ceea ce a spus instructorul despre respiratie. Am inceput sa-mi reglez respiratia, m-am linistit treptat si am am privit in jur, mirata de claritatea apei... mirata de faptul ca puteam respira fara probleme si nespus de incantata de ceea ce reuseam sa fac. Dupa semnele instructorului, am inceput sa inaintam in laguna, la apa din ce in ce mai adanca. Priveam in jurul meu cu o imensa incantare, inotam impreuna cu bancurile de pesti mari care ne insoteau si cred ca ne considerau niste pesti ciudati, mai mari, pentru ca nu pareau incomodati de prezenta noastra. Admiram coralii cu forme si culori dintre cele mai variate, priveam la pestii multicolori care se jucau printre corali... cu greu poti descrie in cuvinte privelistile vazute. Daca nu ar fi trebuit sa suflu din cand in cand cu putere apa sarata care intra in masca, aproape as fi putut spune ca eram ca la o emisiune televizata cu filmari subacvatice, doar ca actorul principal eram eu. A fost, intr-adevar, o experienta unica, memorabila, pe care abia astept sa o repet, cu prima ocazie. 

Pana sa ajungem in Maldive, nu stiam ce este snorkeling-ul, era doar un cuvant uitat intr-un colt al memoriei. Snorkeling inseamna, de fapt, inot la suprafata apei, cu fata in jos, cu o masca pe fata si un tub cu o piesa bucala care iti da posibilitatea de a respira si este un mod minunat de a explora frumusetea vietii marine si a lumii fascinante subacvatice, la adancimi de maxim doi-trei metri. O data ce prinzi gustul, aproape nu te mai saturi, ai vrea sa faci snorkeling in fiecare zi pentru ca decorul cu pesti se schimba mereu, in fiecare clipa. Intr-una dintre zile, in timp ce faceam snorkeling printre corali, a trecut maiestuos prin fata mea o pisica de mare de dimensiuni impresionante, cred ca avea mai mult de doi metri in lungime, am inotat dupa ea ca sa o pot vedea mai bine, dar s-a indepartat foarte repede. De multe ori am trecut la mai putin de un metru pe deasupra unor pisici de mare mai mici, aproape era sa calc pe altele, acum cred ca eram doar inconstienta, insa la acea vreme nu se petrecuse episodul tragic cu Steve Irwin si nu stiam la ce riscuri ma expun. In alta zi, chiar prin fata mea, a trecut un rechin cam de un metru si jumatate lungime si, vazandu-l, aproape ca am uitat sa mai respir! Dar pana sa-i fac o poza, a disparut ca o umbra intunecata printre pestii multicolori. Localnicii au spus ca acesti rechini mici nu ataca omul si nu sunt periculosi, se hranesc doar cu pesti. I-am si urmarit la vanatoare pe malul marii, cum dadeau iama prin bancurile de pesti, in lumina insangerata a apusului. Sub apa, totul se rezuma la a vedea, dar nu doar un film fantastic, ci o lume intrega, un univers paralel, situat doar la o atmosfera distanta. 

Admirand apusul cu un cocktail in mana, te simti cuprins de liniste si de uitare, poti spune ca Maldive este natura multiplicata la infinit, locul unde timpul isi pierde dimensiunea, poti spune ca vei pastra aceste imagini impregnate pe retina toata viata, ca o mangaiere a sufletului si o incantare a simturilor... poti spune ca in Maldive atingi infinitul si aproape atingi nemurirea...